Van zelfportretten naar street art: 1.000 musea binnen handbereik

De geschiedenis van de kunst is wereldwijd. Kijk naar Van Gogh - een Nederlander die een groot deel van zijn leven doorgebracht in Frankrijk, en hij werd niet alleen geïnspireerd door zijn tijdgenoten, maar ook door Japanse kunstenaars als Hiroshige. Tot voor kort werd het genieten van kunst en cultuur beperkt door de geografie. Tenzij je een museum zelf kunt bezoeken, is het moeilijk om een werk, penseelstreek na penseelstreek te waarderen. En om de erfenis van iemand als Van Gogh volledig te begrijpen, zou je van Amsterdam naar Chicago, New York en Tokio moeten gaan om te ontdekken en te genieten van al zijn invloeden, werken en opvolgers.


Maar met het Google Cultural Institute, is het allemaal maar een paar klikken verwijderd. Vijf jaar geleden, werden de eerste 17 musea online gebracht met een paar honderd kunstwerken, zodat iedereen ter wereld schilderijen, documenten en voorwerpen, ongeacht waar ze waren konden verkennen. Vandaag, op onze vijfde verjaardag, is het Google Cultural Institute uitgegroeid tot collecties van meer dan 1.000 musea en culturele instellingen, en met meer dan 60 nieuwe net toegevoegde sinds vandaag.

Vanaf vandaag kunt u afdalen via de beroemde rotonde van het Guggenheim museum in New York - een kunstwerk op zich, met behulp van Street View-beelden, of een wandeling maken door de grote zalen van 's werelds zwaarste gebouw, het Paleis van het Parlement in Roemenië . Beroemde waterlelies Bekijken van Monet in de zeer hoge "gigapixel" resolutie en opnieuw zijn gelaagde penseelvoering te zien - bezoek daarna Monsieur Monet's echte tuin om zijn inspiratie zien.

Van "gigapixel" afbeeldingen tot Street View in musea. De huidige musea, galeries en theaters wenden zich tot technologie om nieuwe doelgroepen te bereiken en hen inspireren met kunst en cultuur. En de mogelijkheden blijven zich uitbreiden met de toevoeging van nieuwere technologieën zoals virtual reality. Onlangs hebben we samengewerkt met de Dulwich Picture Gallery - Engeland's oudste openbare kunstgalerie tot de jonge patiënten van het King's College Hospital in Londen voor een virtuele excursie naar het museum met behulp van Google Cardbox.


Virtueel bezoeken zal nooit de plaats van de werkelijkheid. Maar technologie kan helpen bij het toegankelijk maken van kunst en cultuur voor iedereen, en we denken dat is een meerwaarde is. Zo kunt je bladeren door de 6.000.000 objecten van het Google Cultural Institute en een diverse erfgoed van de mensheid in 70 landen verkennen, van dit prehistorische equivalent van het Zwitsers zakmes in Nederland, naar de Taj Mahal in India en Manga tekeningen in Japan - we hopen dat je het ermee eens bent.

Google Arts & Culture app voor Android

Reacties