Google Earth weer up-to-date, en het ziet er goed uit

Drie jaar geleden werd er een wolkenvrij mozaïek van de wereld uitgerold in Google Earth. Nu wordt er een nog mooiere, en naadloze versie uitgerold met nieuwe beelden van de Landsat 8 satelliet en nieuwe technieken voor scherpere beelden dan ooit tevoren. Op satellietbeelden zijn vaak wolken te zien, maar niet altijd op dezelfde plaats, er is gekeken naar miljoenen foto's en alleen de helderste pixels zijn gebruikt om de beelden vrij van wolken en naadloos samen te voegen.

Columbia Gletsjer, Alaska

Detroit, Michigan

Zwitserse Alpen

Beelden met een hogere kwaliteit
Landsat 8, die in 2013 is gelanceerd, is de nieuwste sensor in de USGS/NASA Landsat en in veel wegen superieur aan zijn voorgangers. Landsat 8 legt beelden met meer details vast, echtere kleuren en met een ongekende frequentie van twee keer zoveel beelden als de Landsat 7 elke dag doet. Deze nieuwe vertoning van de aarde maakt gebruik van de meest recente gegevens die beschikbaar zijn, meestal van de Landsat 8, waardoor het wereldwijde mozaïek weer up-to-date is.


In de nieuwe weergave van de New York City, schemeren details zoals wolkenkrabbers, schaduwen van gebouwen, en honkbal/softbal-velden in Central Park door.

Het vorige mozaïek gebruikte alleen beelden van de Landsat 7, welke op dat moment beste beeldmateriaal leverde. Helaas werden Landsat 7 foto's van na 2003 getroffen door een hardwarefout, wat resulteerde in grote diagonale gaten van ontbrekende gegevens. Dit effect is te zien in de twee Landsat 7 beelden gemaakt van Oklahoma City, OK, in 2000 en 2003.

9 juli 2000

20 september 2003

Afbeeldingen bewerken met de Google Earth engine
Om deze nieuwe beelden te produceren, gebruiken ze dezelfde publiekelijk beschikbare Earth Engine API's die wetenschappers gebruiken om zaken zoals het bijhouden van de wereldwijde boom dekking; het voorspellen Malaria uitbraken; en het in kaart brengen van het wereldwijde oppervlaktewater over een periode van 30 jaar.

Net als in vorige mozaïek, werden gegevens van bijna een petabyte aan Landsat-beelden gebruikt, dat is meer dan 700.000.000.000.000 individuele pixels om de beste wolken-vrije pixels kiezen. Om dit in perspectief te zetten, 700.000.000.000.000 pixels is 7.000 keer meer pixels dan het geschatte aantal sterren in de Melkweg, of 70 keer meer pixels dan het geschatte aantal sterrenstelsels in het heelal.

Balkasjmeer, Kazachstan

Brasilia, Brazilië

Open data is goed voor iedereen
Deze update is in een groot deel mogelijk gemaakt dankzij het Landsat programma en haar inzet voor vrije en toegankelijke open data. Landsat, een gezamenlijk programma van de USGS en NASA, heeft de aarde continu geobserveerd vanaf 1972 tot heden en biedt een schat aan informatie over de veranderingen in het aardoppervlak over een periode. En het is allemaal beschikbaar in Earth Engine!

Het nieuwe beeldmateriaal is nu beschikbaar in alle Maps producten. Kijk zelf, start Google Earth op, of zet de satelliet laag aan in Google Maps.

Reacties