EU-VS Privacy Shield: herstel van vertrouwen in datastromen en transatlantische betrekkingen

Sinds het Europees Hof van Justitie de EU-VS Safe Harbor ongeldig verklaarde in oktober 2015 is het bedrijfsleven aan beide zijden van de Atlantische Oceaan in verwarring over de toekomst van trans-Atlantische overdracht van gegevens - overdrachten die vaak van vitaal belang voor het routinematig functioneren van hun activiteiten. En veel inkt is gemorst over de complexiteit van de onderhandelingen die nodig zijn om de impasse en de daaruit voortvloeiende spanningen in de transatlantische betrekkingen te herstellen.

Vandaag heeft, als laatste stap in een lang proces van goedkeuringen, de Europese Commissie het nieuwe EU-VS Privacy Shield aangenomen. Google blij met deze verrichting, waaruit blijkt dat EU en VS belangrijke waarden delen en in staat zijn om samen te werken om het fundamentele recht op privacy te beschermen.

Naar aanleiding van de overeenkomst, zal Google ervoor zorgen dat hun producten en diensten voldoen aan de nieuwe normen van het Privacy Shield. En, voortbouwend op hun werk met de Europese autoriteiten voor gegevensbescherming in de afgelopen jaren, kiezen ze ook om samen te werken met de Europese gegevensbeschermingsautoriteiten over EU-VS Privacy Shield vragen.

Als een bedrijf dat aan beide zijden van de Atlantische Oceaan opereert, verwelkomen ze de rechtszekerheid die het Privacy Shield brengt. Herstel van vertrouwen - in de internationale datastromen en in de Transatlantische Digitale Agenda - is cruciaal voor een verdere groei in de digitale economie.

Reacties